روند تغییرات شاخص سطح برگ، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا سبز (Phaseolous vulgaris L) با کاربرد سولفات روی و نیتروژن

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

2 گروه زراعت، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

3 استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

تغذیه صحیح گیاه یکی از عوامل مهم در بهبود عملکرد کمّی و کیفی محصول به­ شمار می­آید. بر این اساس، اثر سطوح مختلف سولفات روی و نیتروژن بر شاخص سطح برگ، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا سبز در تابستان سال 1391 به صورت کرت­ های خُرد شده در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان دزفول بررسی گردید. در این تحقیق کرت­ های اصلی، شامل چهار سطح مصرف نیتروژن (صفر، 30 ، 60 و90 کیلوگرم در هکتار) از منبع کود اوره و کرت­ های فرعی شامل چهار سطح مصرف سولفات روی (صفر، 10، 20 و 30 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل گیاه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و میزان پروتئین را افزایش داد. مصرف سولفات روی در مقادیر 20 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقدار عملکرد و اجزای آن را به خود اختصاص داد. بیشترین شاخص سطح برگ، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، شاخص برداشت و میزان پروتئین با کاربرد همزمان 90 کیلوگرم نیتروژن و 20 کیلوگرم سولفات روی در هکتار حاصل گردید. به ­نظر می ­رسد مصرف عنصر روی در غلظت­ های مناسب از طریق دخالت در فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیسم نیتروژن در گیاه به عنوان یک عنصر ضروری، فرآیندهای رشد در لوبیا سبز را تسریع نموده و باعث افزایش عملکرد آن می­ گردد.  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Variation Trend of Leaf Area Index, Yield and Yield Components of Green Beans (Phaseolous vulgaris L.) by Using Zinc Sulfate and Nitrogen

نویسندگان [English]

  • Sh. Lack 1
  • M. Kermanshahi 2
  • H. Noryani 3
1 Department of Agronomy, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
2 Department of Agronomy, Khuzestan Science and Research Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
3 Faculty Member Department of Agriculture, Payame Nour University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Proper nutrition of plant is one of the most important factors to improve both quality and quantiy of crop yields. Accordingly, the effect of different levels of zinc and nitrogen on leaf area index, yield and yield components of green beans investigated in the summer of 2012. The experiment used was a split plot in randomized complete block design with three replications in the Dezful. In this study, the main plots consisted of four nitrogen rates of urea (0, 30, 60 and 90 kgha-1), and sub plots of four levels of zinc sulfate (0, 10, 20 and 30 kg.ha-1). The results showed that application of 90 N kg.ha-1 increased leaf area index, plant dry matter, grain yield, biological yield, harvest index and protein content. Use of zinc sulfate at the rate of 20 kg.ha-1 was superior in grain yield and yield components. The highest leaf area index, grain and biological yields harvest index and protein content were achieved by application of 90 kg nitrogen and 20 kg of zinc sulfate per hectare. It seems that the use of zinc with appropriate rates, through its involvement in physiological processes and nitrogen metabolism in plants as an essential element, accelerates green beans growth processes and increases green bean yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Green bean
  • leaf area index
  • nitrogen
  • yield
  • zinc sulfate
 
Bayat. A., A. Sepehri, G. Ahmadvand, and H. Dori. 2010. Water deficient stress on yield and yield components on Bean genotypes. Iranian Crop Science. 12(1): 42-54. (In Persian).
Benghnaya, A. 2007. Morphological and physiological characteristics of rapeseed plants. Journal of Environmental Science. 8: 2137-2141.
Gan, Y., S. S. Malhi, S. Brandt, F. Katepa-Mupondwa, and C. Stevenson. 2011. Nitrogen use efficiency and nitrogen uptake of Jancea canola under diverse environments. Agronomy Journal. 100: 285-295.
Ghanbari, A.A., M.R. Shakiba, M. Toorchi, and R. Choukan. 2013. Nitrogen changes in the leaves and accumulation of some minerals in the seeds of red, white and Chitti beans (Phaseolus vulgaris) under water deficit conditions. Australian Journal of Crop Science. 7(5): 706-712.
Habibzadeh, E.R., R. Mammghani, and A. Kashani. 2007. Effect of different density on seed yield, yield components and protein on vetch variety (Ahvaz region). Scientific Agronomic Journal. 30(3): 1-13. (In Persian).
Hong, W., and J. Ji-yun. 2007. Effects of zinc deficiency and drought on plant growth and metabolism of reactive oxygen species in Maize (Zea mays L.). Agricultural Sciences in China. 6: 988-995
Jodi, F., A. Tobeh, A. Ebadi, H. Mostafaee, and Sh. Jamaatisamaren. 2011. Effect of Nitrogen on yield, yield components, agronomic efficiency and nitrogen on Lentil genotypes. Electronic Journal of Plant Production. 4(4): 39-50. (In Persian).
Khavarinejad, R.F., F. Najafi, and R. Firozeh. 2011. Effect of zinc sulphate on physiological parameters on bean crop. Crop Science Research. 21(1): 1-14. (In Persian).
Lopez-Millan, A.F., D.R. Ellis, and M.A. Grusak. 2005. Effect of zinc and manganese supply on the activities of superoxide dismutase and carbonic anhydrase in Medicago truncatula wild type plants. Plant Science Journal. 168: 1015-1022.
Malakoti, M., and M. Homaee. 2000. Micronutrient role to improvement agricultural production and increase yield. Tarbiat Modares University Press. 492 pp. (In Persian).
Mosavi, S.H., Gh. Fathi, and M.A. Dadgar. 2005. Planting date and density on growth, yield components and yield of Red beans. Fist Pulse National Conference, 20-21 November .Ferdosi Mashhad University. 31 pp. (In Persian).
Nasri, M., and M. Khalatbari. 2011. Effect of different nitrogen, potassium and zinc fertilizer on quantities and qualities characteristic of green beans. Eco-physiological Crop Journal. 3(1): 82-93. (In Persian).
Nasri, M., and M. Khalatbari. 2015. The effect of different values of nitrogen, potassium and zinc fertilizers on physiological characteristics of Green Bean (Phaseolous vulgaris gen. Sunray) in Iran. International Journal of Biological Forum. 7(2): 467-472.
Pinheiro, C., J.A. Passarinhoa, and C.P. Ricardo. 2004. Effect of drought and dewatering on the metabolism of lupines albus organs. Journal of Plant Physiology. 161: 1203-1210.
Rasoli, N., H.R. Rosta, and M.H. Shamshiri. 2011. Green bean reaction to NaHco3 treatment affected nitrogen form evaluation. Horticulture Science Journal. 5(4): 434-442. (In Persian).
Rion, B., and J. Alloway. 2004. Fundamental aspects of zinc in soils and plants. International Zinc Association. 23: 1-128.
Salehin, F., and S. Rahman. 2012. Effects of zinc and nitrogen fertilizer and their application method on yield and yield components of Phaseolus vulgaris L. Agricultural Sciences Journal. 3(1): 9-13.
Thomason, M., M. Tawfik, and H. Magda Mohamed. 2004. A comparative study on the effect of foliar application of zinc, potassium and magnesium on growth, yield and some chemical constituents of mung bean plants grown under water stress conditions. World Journal of Agricultural Science. 2: 37-46.
Umar Khan, M., M. Qasim, and M. Jamil. 2010. Effect of different levels of zinc on the extractable zinc content of soil and chemical composition of Rice. Asian Journal of Plant Science. 1: 20-21.